Eigen regie

Eigen regie


Medisch Maatschappelijk Werk
Revalidatie

Als maatschappelijk werker op een dwarslaesie afdeling van een revalidatiecentrum blijft je eerste ervaring met een "verse hoge dwarslaesie" (iemand die recent een dwarslaesie heeft en alleen z'n hoofd kan bewegen) je altijd bij. Ook ik zal niet mijn "eerste" vergeten.

Daar zat ik dan voor de 2e keer aan het bed van de jongeman. Ik zag het prikbord achter hem vol met kaarten en foto's. Op de foto's was hij zelf ook te zien; knap, stoer, vrolijk feestend en lachend temidden van zijn vrienden. Wat een contrast met de jongen in het bed, aan zijn vlotte babbel kon je merken dat hij sociaal was en makkelijk in het maken van contact.

Daar zit je dan als maatschappelijk werker aan het bed van die jongen waarvan zijn wereld op z'n kop staat door een stom ongeluk waar een ander schuldig aan is. De jongen zal verder moeten in een elektrische rolstoel, die hij met z'n kin moet bedienen. En verder zal hij overal hulp bij nodig hebben in zijn verdere leven. Gelukkig heeft hij het in zich om makkelijk contact te maken dat maakt het aansturen van zijn verzorgers makkelijker. Hij zal moeten aanleren dat hij de regie over zijn leven oppakt. Dat zal de komende maanden, gedurende zijn klinische opname, onderwerp van gesprek zijn bij maatschappelijk werk.

Toch zit ik nog wat onwennig aan zijn bed en ben blij als de verpleging me vraagt om hem even een appel te geven. Vol overgave schil ik de appel en terwijl we verder praten snij ik de appel in kleine partjes, hij kan tenslotte de appelpartjes niet van me aanpakken. Ik stop het eerste appelpartje in zijn mond en vervolgens kijkt hij me aan met zijn sprankelende gezicht en een grijns van oor tot oor en zegt: "Iets wat ik wel kan is appel afhappen hoor!" Door deze gebeurtenis zal mij niet meer gebeuren dat ik iets doe voor een revalidant zonder dat ik eerst vraag hoe degene het hebben wil. Een wijze les.

Maatschappelijk werker dwarslaesie revalidatie

Suggesties


Zeven jaar

Als gevolg van een incomplete dwarslaesie kon mijn cliënt niet goed meer lopen. Zijn eerste weekendverlof tijdens de behandeling in de revalidatiekliniek stond voor de deur. Ik nam het verlof met hem door om na te gaan waar hij zoal mee te maken zou krijgen. ‘Hoe gaat u naar boven,…

Lezen

Boeddhistisch pokeren

De patiënt weet sinds enkele maanden dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft geen vrienden en beschrijft dat dit altijd zo is geweest. Meneer zegt in het leven niet vast te willen houden aan spullen en mensen: alles is van voorbijgaande aard. Deze manier van denken komt uit het boeddhisme.…

Lezen

Sollicitatiegesprek

Op vrijdagmiddag word ik om 14.30 uur door de intensive care gebeld met de vraag of ik een half uur later aanwezig wil zijn bij een slechtnieuwsgesprek. Ik vraag wat informatie en haast mij om op tijd te zijn. Dat lukt niet en ik ren een kwartier te laat de…

Lezen